Blog

Oturma Gruplarında Renk Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Oturma gruplarında rek seçimi yaparken tonların doğru tercih ettiğinizden emin olmanız gerekir. Renk seçimini doğru yaptığınız zaman mekanlarınızda başarı elde edebilirsiniz. Renk seçimini elbette kendi zevkinize göre yapmanız gerekir, ne var ki dikkat etmeniz gereken bazı belli başlı kurallar olduğunu da unutmayın.

Öncelikle oturma grubunda nasıl bir tema yaşatmak istediğinize karar verin. Soğuk mu yoksa sıcak mı renklerin hakim olmasını istiyorsunuz? Mekanlarınızda canlı ve enerjik mi yoksa sakin ve dingin bir hava mı yaratmak istiyorsunuz? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar renk seçimi yapmanız konusunda belirleyici olacaktır. Renk seçimini kırmızı ve tonlarında yaptığınız zaman mekanda daha canlı enerji yakalarsınız. Gri, soft renkler ise mekanın yumuşak ve dingin olmasını sağlar. Mobilya tasarımı elbette çok önemlidir ancak renklerin gücünü kesinlikle hafife almamak gerekir. Renklerle neler başarabileceğinizi gördüğünüz zaman şaşıracaksınız!

Hangi Renkleri Kullandığınıza Bakın

oturma grubu dogru renk secimi

Renk seçimi yaparken mevcut ortamda hakim olan renklere bakmayı ihmal etmeyin. Perdeler, koltuk, sandalye vb. ve dekorasyon objeleri için nasıl renkleri tercih ettiğinize bağlı olarak oturma grubu için de tercih edeceğiniz renk belli olacaktır. Koltuk rengine karar verirken dolap, tezgah ve döşeme gibi unsurları düşündüğünüzden emin olmanız gerekir. Eğer ortamda zaten soluk renkler varsa mekana biraz daha hareket katmak adına parlak ve canlı renkler tercih edebilirsiniz. Eğer zaten mekanda çok sayıda star obje dediğimiz dikkat çeken objeler varsa, bu durumda yine çok dikkat çeken bir seçim yapmak yerine daha az dikkat çekici seçim yapabilirsiniz.

Hislerinizi Dinleyin

Tasarım unsurlarının olmazsa olmazları arasında yer alan renklerin, hisler üzerinde belirleyici etkisi vardır. Kendinizi evinizde sakin ve huzur dolu hissetmek ister misiniz? Ya da canlı? Dilerseniz kendinizi modern ve şehirli de hissedebilirsiniz. Aslında bütün bunlar çoğunlukla kendinizi nasıl hissetmek istediğinizle ilgili bir durumdur. Renklerin çok fazla olmasını istemediğiniz durumlarda, tek bir renk düzeni tercih edebilirsiniz. Tek renk tercih etmek ortamın modern ve temiz görünmesini sağlar. En fazla o rengin farklı tonlarında oturma gruplarında yastık tercih edebilirsiniz. Monohromatik renkler son dönemlerde çok popülerdir. Bu tercih aynı rengin farklı tonları anlamında kullanılmaktadır. Böyle bir renk seçimi kendinizi sakin ve rahat hissetmenizi sağlar ayrıca mekana uyum katar.

Sıcak ve Samimi Renkler

Salon takımı seçimini sıcak ve samimi renkler ile yaparak doğal bir atmosfer yaratabilirsiniz. Ne var ki sıcak renkler tercih etmeniz demek mekanı tamamen kızıla boyamanız anlamına gelmeyecektir. Sıcak ve samimi renkleri koltuğun sadece bir köşesinde ya da sadece yastıklar ile bile yakalamanız mümkündür. Kızıl aksesuarların kullanılması mekanın otomatik olarak sıcak ve samimi bir havaya kavuşmasını sağlar. Bu sayede mekan boğucu da olmaz. Birçok sıcak renkli aksesuar kullanmak da mekanın fazla olmasına neden olur. Oturma grubunun küçük parçasında bile sıcak ve samimi renk kullanmanız size istediğiniz havayı yaratmanızı sağlar.

Kırmızının Canlılığı ile Tanışın

Kırmızı mekanlara canlılık ve dinamizm katar. Bu renk çok uzun zamanlarda beri güç, cesaret, tutku ve öfke anlamlarını sembolize etmiştir. Mekanınızda kırmızının büyüsüne kapılabilirsiniz. Ne var ki rengi kullanırken çok dikkat etmeniz gerekir. Kırmızı için azı karar çoğu zarar denir. Ölçülü ve doğru şekilde kullanılan kırmızı, oturma odasında arzu edilen enerjiyi yaratır. Koltuklarınızın yastıkları için kırmızı tercih edebilirsiniz. Ya da sadece bir kısmı kırmızı renk kumaşla kaplatabilirsiniz. Ölçülü olduğunuz sürece kırmızıdan zarar değil yarar sağlayacaksınız.

60 30 10 Formülü

oturma grubu 60 30 10 formulu

Oturma grubu da dahil olmak üzere mekanlarda dekorasyon için en çok 60 30 10 formülünün kullanımı tercih edilir. Bu kural üç temel rengin kullanılmasıyla ilgilidir. Mekanda ya da oturma grubunda kullanılmak üzere 3 renk seçimi yapılır. 3 renkten ikisi birbirine akın ve bir tanesi de zıt renk olur. Genellikle zıt olan rengin daha az alanlarda kullanılması gerekir. Birbirine yakın olan iki renk ise daha geniş alanlarda kullanılır. Eğer kendinize beyaz, açık gri, bej gibi ronları belirlediyseniz zıt renk olarak kendinize kızılı seçebilirsiniz. Renk seçimini yaparken 60 30 10 formülünün anlamı renklerin kullanım yoğunluğudur. Bir tane ana renk, ana renk kullanımının yarısı ve 3 te 1 şeklinde olacağı için formül bu ismi almıştır.

Renk Yelpazesiyle Tanışın

Renk yelpazesi üzerinde birbirinin karşısında bulunan renkler zıt renklerdir. Bunlara birbirini tamamlayan renkler de denir. Zıt renklerin kombine edilmesiyle, renkler arasında çizgi keskinleşir ve kontrast oluşmaya başlar. Gözü yormayan ve görsel olarak estetik oluşum kazanıldığından mobilya için de bu renkler tercih edilir. Yeşik, kırmızı, mavi, turuncu, mor her ne kadar kulağa birbiriyle uyumsuz gibi gelse de, aslında bunlar bir arada uygun şekilde kullanıldığında  uyumlu olur ve gözü yormaz. Koltuklar için tercih edilebilir.

Oturma grupları çeşitlerini sitemizden inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın